Optimizar imágenes para web: mejora la velocidad y el rendimiento

A l’actual entorn digital, optimitzar imatges per a web s’ha convertit en un factor essencial, juntament amb la velocitat i el rendiment d’un lloc web, per oferir una experiència excepcional a l’usuari.

Avui volem explorar detalladament com optimitzar imatges per a web, i com aquesta pràctica pot tenir un impacte significatiu en els temps de càrrega i el rendiment general en una pàgina web.

La importància de l’optimització d’imatges per a la velocitat del lloc web

Velocitat de càrrega per optimitzar imatges per a web

Quan parlem de la velocitat d’un lloc web, no podem ignorar la influència directa que tenen les imatges en aquest aspecte.

Les imatges sense optimitzar poden alentir la càrrega de la pàgina i, en conseqüència, disminuir el temps de resposta del lloc.

Per abordar aquest problema, és fonamental comprendre i aplicar les millors pràctiques a l’optimització d’imatges.

Compressió d’imatges: reduint el pes sense perdre qualitat

Un dels enfocaments més efectius per optimitzar imatges és a través de la compressió. Gràcies a la compressió d’imatges ens redueix la mida dels fitxers sense comprometre significativament la qualitat visual.

Hi ha dos tipus principals de compressió d’imatges

La compressió sense pèrdua:

Aquest tipus de compressió sense pèrdua és ideal per a imatges que requereixen una qualitat excepcional, com ara logotips o gràfics.

La compressió amb pèrdua:

D’altra banda, la compressió amb pèrdua és més adequada per a fotografies i altres imatges on pèrdues de qualitat petites no són perceptibles per a l’ull humà.

En implementar aquestes tècniques, assegureu-vos de trobar l’equilibri adequat entre la qualitat visual i la mida del fitxer.

Usar imatges adaptades

Amb el creixent ús de dispositius mòbils, és fonamental garantir que les imatges del vostre lloc web siguin responsives.La tècnica de disseny responsive permet que les imatges s’adaptin automàticament a la mida i resolució de la pantalla del dispositiu utilitzat per l’usuari.

Optimitzar imatges per a web que siguin responsives

Això evita carregar imatges més grans del necessari en dispositius mòbils, cosa que pot impactar significativament la velocitat de càrrega i l’experiència de l’usuari.

Com optimitzar imatges per a web i l’elecció dels formats

L’elecció del format d’imatge adequat també és un factor determinant en l’optimització d’imatges per a web. Els formats més comuns són JPEG, PNG i GIF, però n’hi ha altres de menys coneguts però altament eficients, com WebP i AVIF.

WebP, un format concebut per Google després de la seva adquisició de On2 Technologies, s’erigeix ​​sobre el sòlid fonament del còdec de vídeo VP8. Aquest format despunta en brindar imatges d’una qualitat excel·lent, en una mida significativament més reduïda en comparació amb els tradicionals PNG o JPEG.

Format WebP - Optimitzar imatges per a web

Aquest tipus de format amalgama amb destresa i millora les qualitats més destacades dels esmentats formats, en proporcionar una compressió avançada tant amb pèrdua com sense. La seva versatilitat i eficiència el converteixen en una elecció indiscutible per optimitzar l’experiència visual a la web.

El format JPEG és excel·lent per a fotografies amb una àmplia gamma de colors, mentre que PNG és més adequat per a imatges amb fons transparents i gràfics amb colors sòlids.

D’altra banda, GIF s’utilitza principalment per a imatges animades. No obstant això, si busques un format que ofereixi una alta compressió sense pèrdua de qualitat, WebP i AVIF són excel·lents opcions a considerar.

Resolució i dimensions adequades:

A més de la compressió i el format, és important considerar la resolució i les dimensions de les imatges. Utilitzar imatges amb resolucions més altes del necessari, només augmentarà la mida dels fitxers i alentirà la càrrega del lloc.

És recomanable ajustar les dimensions de les imatges a les mides requerides a la pàgina. Si una imatge es mostrarà en un quadre de 400×300 píxels, no té sentit carregar-la amb una resolució de 1920×1080 píxels.

Assegurar-se que les imatges siguin prou grans per a una visualització nítida, però sense excedir les dimensions requerides, és una pràctica essencial per a una bona optimització web.

Les millors eines per optimitzar imatges

Quan es tracta d’optimitzar imatges per a web, comptar amb les eines adequades pot marcar la diferència en la qualitat i l’eficiència del procés.

Aquí us presento una llista de les millors eines disponibles que us ajudaran a comprimir, redimensionar i millorar les vostres imatges de manera efectiva:

TinyPNG:

És una eina en línia popular que permet comprimir imatges PNG i JPEG sense perdre qualitat.

Tinify - Editor de fotografies en diversos formats

Utilitza un algorisme intel·ligent de compressió per reduir significativament la mida del fitxer sense afectar la qualitat visual. A més, ofereix l’opció de processar imatges en lots, el que és ideal per optimitzar diverses imatges al mateix temps.

Compressor.io:

Una altra excel·lent opció per a comprimir imatges sense pèrdua de qualitat. Suporta una varietat de formats, incloent-hi JPEG, PNG, GIF i SVG.

Compressor - Comprimir imatges sense pèrdua de qualitat

A més de la versió en línia, també ofereix una versió descarregable per utilitzar-la sense connexió, cosa que pot ser útil si necessites comprimir imatges de forma freqüent.

Més eines per optimitzar imatges per a web

ImageOptim:

Aquesta és una eina de codi obert que està disponible per a usuaris de Mac.

Image Optim para Mac

S’especialitza en optimització d’imatges JPEG, PNG i GIF, i pot reduir la mida dels fitxers sense afectar-ne la qualitat. És fàcil d’utilitzar i compta amb una interfície simple que facilita el procés d’optimització.

Squoosh:

És una eina desenvolupada per Google que ofereix una interfície amigable i permet ajustar la compressió i visualitzar els canvis en temps real.

Squoosh permet optimitzar imatges en moviment.

És perfecta per a aquells que volen tenir més control sobre la compressió de les seves imatges. A més, Squoosh permet treballar sense connexió, cosa que és útil quan es necessita optimitzar imatges en moviment.

FotoJet:

És un servei en línia tot en un que ofereix una àmplia gamma de funcions d’edició d’imatges, incloent-hi l’optimització.

FotoJet editor d'imatges

Permet redimensionar, retallar i comprimir imatges en diversos formats, cosa que la converteix en una opció versàtil per a aquells que també busquen editar les imatges abans d’optimitzar-la.

Kraken.io:

Kraken.io és una plataforma de compressió d’imatges que proporciona una varietat d’opcions d’optimització per adaptar-se a les necessitats específiques.

Plataforma de compressió d'imatges

A més de comprimir imatges en lot, també proporciona una funció d’optimització per a imatges responsives, cosa que és essencial per a llocs web adaptats a dispositius mòbils.

Adobe Photoshop:

Si el que busques és una solució més completa i potent, Adobe Photoshop és una opció líder a la indústria per a l’edició i optimització d’imatges.

Adobe Photoshop, edició i optimització d'imatges

A través de les seves funcions avançades, pots ajustar la qualitat i la compressió de les teves imatges de manera més precisa, encara que pot requerir una mica més de coneixement i habilitats per utilitzar-la eficientment.

Conclusió sobre com optimitzar imatges per a web

Amb aquestes eines a la teva disposició, podràs comprimir, redimensionar i millorar les imatges de manera eficient i efectiva.

Sigui que triïs una eina online, descarregable o un programari més avançat, assegura’t de fer-ne ús per millorar l’experiència de l’usuari i potenciar l’èxit de la teva pàgina web.

Similar Posts